Praca w gastronomii bywa sporym wyzwaniem nawet dla profesjonalistów. Każdego dnia musimy wykonywać liczne zadania, które w efekcie pozwolą uzyskać smaczne i zdrowe dania. Na szczęście istnieje wiele maszyn i urządzeń, które ułatwiają proces przygotowania posiłków. Bardzo często stosowana jest obróbka wstępna warzyw i owoców. Przyjrzyjmy się temu, czym jest taka obróbka i jakie rozwiązania stosuje gastronomia. O czym warto wiedzieć? Jakie urządzenia mogą nam się przydać w gastronomii?
Spis treści
Obróbka wstępna warzyw i owoców
Czym jest obróbka wstępna owoców i warzyw? Najprościej rzecz ujmując, jest to pierwsza część procesu technologicznego. Ma ona na celu przetworzyć surowiec w półprodukt, który następnie jest gotowy do bezpośredniego spożycia lub do dalszej obróbki. Jeśli mowa o owocach i warzywach, obróbka dotyczy usunięcia zanieczyszczeń i części niejadalnych. Proces ten podzielić można na obróbkę wstępną brudną i czystą. Dla zachowania higieny, powinniśmy przeprowadzać te czynności w osobnych pomieszczeniach. Dzięki temu zabrudzenia nie dostaną się do kuchni. Etapy obróbki wstępnej brudnej są następujące:
- Sortowanie
- Mycie
- Oczyszczanie
- Płukanie
Obróbka wstępna czysta z kolei obejmuje rozdrabnianie. Ostatnim etapem jest właściwa obróbka, czyli procesy termiczne. Każdy kucharz doskonale wie, że te czynności mogą doprowadzić do częściowej utraty składników odżywczych z danych produktów. Na szczęście można zniwelować to ryzyko. Jak zadbać o to, aby warzywa i owoce zachowały cenne witaminy? Przed oczyszczeniem, warto umyć owoce i warzywa. Trzeba je obierać jak najcieniej, gdyż w skórce znajduje się sporo wartości odżywczych. Warzywa nie powinny zbyt długo moczyć się w wodzie. Po rozdrobnieniu produktów, nie należy ich płukać. Bezpośrednio przed dalszą obróbką najczęściej konieczne jest rozdrobnienie warzyw.
Maszyna do obierania cebuli
Obieranie cebuli nie musi być naszą zmorą. W restauracyjnych kuchniach bardzo często sięgamy po specjalną maszynę do obierania cebuli (przykładem może być ta stworzona przez firmę Projekt S.C. https://onionmachine.pl/). W większych kuchniach domowych także warto mieć taki sprzęt. Jak sama nazwa wskazuje, sprzęt ma za zadanie obierać spore ilości cebuli. Dzięki temu nie trzeba martwić się łzawieniem oczu podczas obierania i traceniem czasu na obieranie ręczne. Oczywiście poza tym urządzeniem, specjaliści korzystają też z innych propozycji. Jakie urządzenia są stosowane do obróbki warzyw i owoców? Popularne rodzaje urządzeń gastronomicznych do wstępnej obróbki to głównie:
- Urządzenia do rozdrabniania warzyw
- Urządzenia do płukania i obierania warzyw
- Maszyny do mielenia mięsa
- Maszyny do wyciskania soków
- Krajalnice
- Urządzenia do przygotowywania ciasta i wiele innych.
Kucharze każdego dnia wykonują setki czynności, które są ułatwione dzięki nowoczesnym technologiom. Jeśli wszystko robilibyśmy ręcznie, z pewnością stracilibyśmy mnóstwo czasu przykładowo na obieranie owoców i warzyw. Proces wyboru urządzeń dla gastronomii jest uwarunkowany oczekiwaniami restauratorów. Sporym uznaniem cieszy się maszyna do obierania cebuli.