Po co tworzy się blendy, czyli jak powstają mieszanki kaw

kawa blend i jej mieszanki

Autor: Laura Bondyra

11 sierpnia 2022

Dobra kawa podbije serce każdego. Najlepsze ziarna dostaniemy oczywiście w specjalistycznych sklepach, w których eksperci o kawie wiedzą wszystko. Decyzja o tym, jakie ziarna wybrać, powinna opierać się o kilka kwestii, w tym o gatunku oraz odmianie. Nie bez znaczenia są również  stopień palenia, czy metoda obróbki. Warto wybrać się osobiście do sklepu z kawą, aby wybrać ziarno, które idealnie zaspokoi nasze kubki smakowe. Popularne kategorie kawy dostępnej w palarniach to single origin oraz blend. Czym się różnią?

Kawa blend, a kawa single origin 

Różnica między kawą blend a single orgin jest bardzo prosta. Blend to inaczej połączenie przynajmniej dwóch kaw. Najczęściej ziarna pochodzą z różnych regionów świata. Natomiast kawa single origin to ziarna tego samego gatunku, które pochodzą z jednej plantacji. Jak łatwo się domyślić, blendy to połączenia, dzięki którym można uzyskać niepodrabialny smak kawy. Mieszanka to zetknięcie się ze sobą różnych smaków i aromatów. Połączenie kilku ziaren wykorzystuje się głównie w ekspresach ciśnieniowych, nieco rzadziej w ekspresach przelewowych. Mimo, że określenie blend coffe może okazać się dość świeże i popularne w obecnych czasach, warto wiedzieć, że mieszanki kaw powstały już w XVII wieku. To daje im kilka wieków egzystencji.

Po co mieszać kawę 

Głównym powodem tworzenia blendów jest uzyskanie porządnej nuty smakowej. Chodzi o to, aby połączyć ze sobą najlepsze cechy ziaren, co stworzy zupełnie nowy smak. Taki zabieg zwiększa grupę miłośników kawy, bowiem poprzez blend można uzyskać kawę o delikatnym smaku lub bardzo ostrym. Tak, aby każde kubki smakowe były zadowolone. Smak, jako jeden ze zmysłów, którym doświadczamy świata wpływa na nasze wspomnienia oraz emocje. To dlatego popularne sieciówki z kawą, ale też lokalne kawiarnie tworzą własne blendy. Ich celem jest zachwycenie klientów niepodrabialnym smakiem, a w konsekwencji powiązaniem smaku kawy z konkretnym miejscem. 
Dla kontrastu, kolejnym powodem tworzenia blendów jest chęć odtworzenia smaku kawy. Wiele gatunków kaw owocuje bardzo krótko, a co za tym idzie ich ziarna bardzo szybko się kończą. Kawa przestaje być dostępna, co na pewno nie zadowala kawowych miłośników. Poprzez odpowiedni mix ziaren można odtworzyć smak niedostępnej kawy. Eksperymenty z łączeniem różnych gatunków dają ogrom możliwości, które po pierwsze pozwalają na stworzenie zupełnie nowych smaków, a po drugie dzięki nim smak kawy sezonowej dostępny jest cały rok. 

Jak powstaje mieszanka kawy? 

Blend kawy, to inaczej mówiąc połączenie dwóch, trzech, a nawet większej ilości różnych rodzajów kawy. Nie ma żadnych zasad, którymi trzeba kierować się tworząc blend. Można połączyć ze sobą dowolną ilość gatunków, niezależnie skąd pochodzą. Proporcje również są kwestią, o której decyduje twórca. Celem połączenia kaw, jest stworzenie idealnego smaku. Warto zaznaczyć, że blendy nie charakteryzują się gorszą jakością od kaw niemieszanych. Ciekawostką jest fakt, że jeśli ziarna tego samego gatunku są ze sobą wymieszane, ale nie pochodzą one z tej samej plantacji, to nie jest to kawa origin. 

Sprawdź także…

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.